Coöperatie Energieke Buurtschappen heeft drie Winterswijkse dakeigenaren bereid gevonden om (een deel van) hun daken kosteloos beschikbaar te stellen ‘an de buurte’. Een eerste constructiecheck heeft uitgewezen dat de daken de zonnepanelen kunnen dragen. Inmiddels heeft ook Liander ons laten weten dat een stroomaansluiting te realiseren is bij alle drie de daken. Een nieuw postcoderoosproject is in de maak!

Dronebeelden met dank aan Chiel Stemerdink.

Na het succesvolle project van Energieke Buurtschappen met twee gerealiseerde collectieve zonnedaken in Huppel en Kotten is het nu tijd voor een nieuw initiatief. Het eerste dak van de fam. Grevers ligt aan de Voskuilweg 8 in Miste, wat betekent dat er ditmaal ook deelnemers uit Corle (7119) kunnen meedoen. Daarnaast stelt Wim Elferdink een van zijn daken aan de Horstweg in de Brinkheurne beschikbaar. Maatschap Jentink heeft hun grote stal net voorzien van een zonne-installatie waarmee zij zelfvoorzienend zijn geworden. Zij stellen nu het dak van hun jongveestal ter beschikking aan Energieke Buurtschappen. In totaal kunnen wij daarmee minimaal 400 zonnepanelen plaatsen op deze drie daken en daarvoor zijn wij de dakeigenaren ontzettend dankbaar!

Deelnemen?

Kun of wil jij geen zonnepanelen op eigen dak plaatsen? Dan is dit de kans voor jou om alsnog je eigen duurzame energie op te wekken en daarvan te profiteren! Energieke Buurtschappen zoekt zo’n 50 geïnteresseerden om samen zonnepanelen te plaatsen op drie daken in het buitengebied. Met dit aantal deelnemers kunnen we aanspraak maken op een subsidie vanuit de provincie Gelderland. Je kunt al deelnemen aan het project door één zonnepaneel aan te schaffen met een verwachte waarde van €250. Daarmee wordt je lid van onze coöperatie. De kosten voor het lidmaatschap bedragen €24 per jaar. Als klant van Agem betaal je géén lidmaatschapskosten aan Energieke Buurtschappen. Ook donateurs zijn van harte welkom.

Een zonnepaneel, wat we binnen de coöperatie een certificaat van deelname noemen, verdien je in ongeveer 7 á 8 jaar terug door een vrijstelling van energiebelasting. Deze vrijstelling bedraagt ongeveer 12 eurocent per kWh en de opbrengst van één zonnepaneel is naar verwachting ongeveer 250 kWh per jaar. De coöperatie draagt jaarlijks zorg voor o.a. onderhouds- en verzekeringskosten en natuurlijk de administratie. Daarnaast reserveren we een deel van de opbrengsten voor een lokaal maatschappelijk project, wat de duurzaamheid en/of leefbaarheid bevordert. Welk project dit wordt bepalen we jaarlijks gezamenlijk op de Algemene Ledenvergadering. De winst die overblijft wordt verdeeld over de leden van de coöperatie die deelnemen in dit postcoderoosproject.

Agem

De regeling waarvan dit project gebruik maakt betreft de ‘Regeling Verlaagd Tarief’, beter bekend als de Postcoderoosregeling. Energieke Buurtschappen werkt samen met Agem vanwege haar kennis en ervaring met dit soort projecten. Energieke Buurtschappen is begin 2020 lid geworden van de Coöperatieve Agem en is daarmee samen met o.a. de gemeente Winterswijk een van de 23 leden van deze Achterhoekse coöperatie.

Agem helpt ons niet alleen met haar kennis en ervaring, maar ook door de energie op de zonnedaken af te nemen en weer te leveren aan de deelnemers en andere Achterhoekse afnemers. Een overstap naar échte Achterhoekse energie via Agem is niet verplicht om mee te kunnen doen, maar wel zeer aan te bevelen. Agem verrekent de energiebelasting namelijk automatisch voor alle leden die klant zijn bij Agem en je betaalt als klant van Agem géén lidmaatschapscontributie aan Energieke Buurtschappen.

Samen met Agem houden we de energie én de opbrengsten in de Achterhoek, kortom samen d’ran en samen profiteren!

Voorwaarden

Er zijn maar een paar voorwaarden om mee te kunnen doen:

  • Je kunt/mag/wilt geen of niet genoeg zonnepanelen op je eigen dak plaatsen;
  • Je hebt een eigen stroomaansluiting en kunt zelf een energieleverancier kiezen;
  • Je woont in het centrum van Winterswijk of het buitengebied in een van de postcode-gebieden 7101 t/m 7019.

Ook ondernemers kunnen deelnemen mits zij aan bovenstaande voorwaarden voldoen en maximaal een 3x80A hoofdaansluiting in de meterkast hebben (een kleinverbruikaansluiting). Ondernemers dienen wel rekening te houden met het feit dat zij de energiebelastingvrijstelling exclusief BTW moeten rekenen, dus ongeveer 9,5 cent per kWh.

De maximale deelname in het project is 10.000 kWh, of te wel 40 certificaten van deelname, omdat de vrijstelling van energiebelasting alleen in de 1e schijf van de energiebelasting telt. Vrijblijvend inschrijven voor het project kan via de website van de coöperatie: https://energiekebuurtschappen.nl/doe-mee/. Energieke Buurtschappen kan de deelname met het gewenste aantal certificaten niet garanderen. Daarnaast worden de definitieve postcoderozen bepaald zodra wij een beeld hebben van de interesse per postcodegebied.

Digitale informatieavond

Energieke Buurtschappen organiseert in samenwerking met Agem een digitale informatieavond op woensdag 13 mei vanaf 20:00 uur. Er wordt momenteel hard gewerkt aan de voorbereiding van deze avond. De bedoeling is dat geïnteresseerden voor deze avond zich binnenkort kunnen aanmelden via de website van Energieke Buurtschappen. Je krijgt dan een link in je mailbox voor deelname aan de online webinar, waarin Thijs Huls (Agem) een presentatie geeft over alle ins- en outs van het project en deelname. Vragen kunnen via een chat worden gesteld en worden aan het einde van het webinar zoveel mogelijk behandelt. Zien we jou ook op deze digitale informatieavond?