Op Prinsjesdag heeft de minister van Financiën geheel volgens traditie het zogenaamde ‘koffertje’ overhandigd aan de Tweede Kamer. Dat koffertje gaf helaas nog geen zekerheid over de postcoderoos zoals in vorig bericht aangegeven. Wat wel duidelijk is geworden is dat de overheid de belastingverschuiving tussen energiebelasting op gas en stroom al in gaat zetten vanaf 2019. De energiebelasting op elektriciteit daalt namelijk met 0,72 cent per kWh en die op gas stijgt met 3 cent per m3 (klik hier voor een informatief bericht). Deze maatregel wordt genomen om de warmtetransitie, de beweging waarbij we van het gas af moeten en bijvoorbeeld elektrisch gaan verwarmen (warmtepomp, infraroodpanelen, elektrische boiler, etc.), te stimuleren.

Gezien de postcoderoosregeling nog steeds is gebaseerd op vrijstelling van energiebelasting lijkt dit de businesscase van Energieke Buurtschappen te raken. Echter zijn de stroomprijzen dusdanig gestegen dat deze het effect van een dalende energiebelasting nihil maken. Kortom, er is weinig veranderd aan de businesscase en terugverdientijd zoals deze bij jullie bekend is. Laat er snel zekerheid komen over de regeling, dan kunnen we starten met het plaatsen van onze zonnepanelen!